TOP 8 Unohtumattomat reissukohteet Länsi-Norjassa

Heisann,

Minulta aina välillä kysellään vinkkejä Norjan reissua varten, joten ajattelin tähän postaukseen kerätä mun lempparinähtävyyksiä sekä retki- ja patikointikohteita, jotka sijaitsevat Vestlandet-alueella eli Norjan länsiosissa. Kuten karttaa katsomalla voi helposti huomata, niin tällä samalla alueella sijaitsee rannikoiden lisäksi myös paljon kauniita vuonoja, jotka kurottautuvat kohti mannerta. 

Kaikki postauksessa mainitsemani reissukohteet sijaitsevat kohtuullisen (eli maksimissaan päivän…) ajomatkan päässä Bergenistä. Useimmiten omat reissuni suuntautuvat Suomeen tai muualle Eurooppaan ja sen takia meillä ei ole jakaa niin paljoa vinkkejä esim. Lofooteille tai Pohjois-Norjaan. Nämäkin paikat on tosin lisätty meidän reissu-bucket-listalle, joten jos ja kun ehdimme näissä kohteissa käymään, niin lupaan kirjoittaa kokemuksistamme enemmän. Mutta nyt keskitytään suosittuihin kohteisiini täällä länsiosissa. Näiden mainitsemieni paikkojen lisäksi löytyy myös paljon muita, näkemisen arvoisia kohteita, mutta tähän postaukseen halusin kerätä vain sellaisia paikkoja, joissa olen itse käynyt.

Ennen varsinaisten kohteiden listaamista haluan vielä mainita, että kannattaa käyttää vähän aikaa kohteiden googletteluun ja käytännön asioihin tutustumiseen. Tämän postauksen  tarkoituksena on toimia inspiraationa, mutta on paljon myös muita asioita, jotka pitää ottaa huomioon reissuja toteutettaessa, koskien esimerkiksi vaatetusta ja majoittautumista tms. 


1. TROLLTUNGA - KIELEKE

Trolltungan reissun teimme kahdestaan suomalaisen ystäväni kanssa. Kyseessä on patikointikohde, jonka voi valloittaa yhdessä päivässä, mutta meidän suunnitelmissa oli yöpyä yksi yö vuorilla, jotta saisimme matkasta enemmän irti ja samalla patikointia ei tarvinnut suorittaa kello kourassa. En nyt tarkalleen muista, kauanko meillä meni ennen kuin pääsimme perille, mutta useampia tunteja kuitenkin (rinkat selässä). Yleensä patikointi vie noin 7-10 tuntia edestakaisin (20km), reitin ylimmältä lähtöpisteeltä. 

Trolltunga on varmaan yksi Norjan suosituimmista nähtävyyksistä, joten tällä retkellä ei tarvitse patikoida yksin. Reitti on hyvin merkitty ja eksymisen vaaraa ei ole. Reitti yllätti kyllä pituudellaan ja vaativuudellaan! Tänne ei kannata lähteä tavalliset lenkkarit jalassa, vaikka turistien päällä saattaakin nähdä kaikkea mahdollista koristesandaaleista ja farkuista lähtien. Kunnon kengät, housut, vedenpitävä takki ja lämpimät vaatteet ovat aika must! Lisäksi pitää muistaa pakata mukaan vettä ja muuta evästä. Ja ensiaputarvikkeista ei koskaan ole haittaa! Eikä kartasta, vaikka reitiltä onkin vaikea eksyä. Trolltunga sijaitsee korkealla vuorilla ja yleisesti patikointia tänne suositellaan vain kesäkuukausina. Me teimme reissun elokuussa, ja kuten kuvista näkyy, vuorilla oli lunta ja reitti kulki paikoittain lumen päällä.

Yksi vinkki vielä, joka tuli mieleen: tänne kannattaa varata parkkipaikka ajoissa, jos on autolla liikenteessä, koska parkkipaikat täyttyvät nopeasti! Parkkipaikkoja on monia, ja ne, jotka sijaitsevat ylempänä vuorella ovat kalliimpia, mutta ehdottomasti parhaimpia, sillä alempaa joutuu ottamaan taksin/bussin ja maksamaan siitä erikseen, jotta pääsee lähemmäs retken aloituspistettä (samat taksit ja bussit tulee usein myös otettua takaisin autolle palattaessa…) Täältä löytyy lisätietoa parkkipaikoista ja muusta.  Itse retki ei maksa mitään, mutta parkkipaikoista ja muista palveluista joutuu sitten pulittamaan senkin edestä. 







































2. PREIKESTOLEN - KALLIOJYRKÄNNE

Seuraava retkikohde sijaitsee lähempänä Stavangerin kaupunkia ja on myös yksi Norjan suosituimmista luontonähtävyyksistä eli Preikestolenin kalliojyrkänne. Tämän patikointireissun teimme yhdessä Frankin ja Alvinin sekä muutaman muun koulukaverini kanssa, kun olimme suorittamassa kuukauden pituista harjoittelua Stavangerissa (MED7 - olen kirjoittanut tästä oman postauksen). Kyseessä on helpohko puolipäiväretki, joka on hyvin merkitty ja helppokulkuinen (mutta ei kuitenkaan pyörätuolilla liikkuville sopiva!). Autolla pääsee hyvin reitin alkuun ja parkkipaikkoja on riittävästi. Muiden reippailijoiden ja turistien määrä vaihtelee suuresti päivästä ja säästä riippuen. Me olimme liikenteessä alkusyksystä ja sää oli perinteiseen tyyliin hieman pilvinen. Mutta maisemat olivat kyllä huimaavat!




























3. HODDEVIKA - SURFFIRANTA

Tämä on yksi lempikohteistani koko Norjassa eli Hoddevikan ranta ja sen sisältämät surffimahdollisuudet. Bergenistä  tänne kuluu melkein päivä ajellessa, joten suosittelen kokonaisen viikonlopun varaamista tätä retkeä varten. Itse olen käynyt Hoddevikassa nyt kahdesti; ensimmäisen reissun teimme Frankin ja Alvinin kanssa toukokuussa pari vuotta sitten ja uusimman reissun teimme yhdessä muutaman lääkisvaihtarin kanssa viime marraskuussa. Alla olevat kuvat ovat nyt hieman sekalaisesti laitettu näiltä molemmilta reissuilta. Mutta tunnelmasta saa kyllä hyvin kiinni. 

Hoddevikan upea ranta on tunnettu siitä, että se syvenee hiljalleen ja soveltuu erinomaisesti juuri surffaamiseen. Surffikausi kestää täällä läpi vuoden ja sopivia aaltoja löytyy kaikentasoisille surffareille. Frankin kanssa otimme yhden päivän surffikurssin, johon sisältyi varusteet ja opetusta muutamaksi tunniksi. Vaihtareiden kanssa olimme buukanneet pidemmän kurssiviikonlopun, johon sisältyi majoitus ja muuta yhteistä puuhaa varusteiden ja opetuksen lisäksi. Molemmat retket ovat olleet ikimuistoisia!

Surffikouluja Hoddevikassa on useampia, kannattaa googlailla ja tutustua, että mikä voisi olla  omiin tarpeisiin sopivin. Surffikouluilta löytyy myös erilaisia majoitusmahdollisuuksia ja myös pelkkien varusteiden vuokraaminen on mahdollista. Tässä vielä linkki käyttämämme Lapoint-surffikoulun sivuille.

Jos erityisesti surffaaminen kiinnostaa, niin Norjasta löytyy Hoddevikan lisäksi paljon muita hyviä surffirantoja. Itse olen Hoddevikan lisäksi surffannut myös Stavangerin lähistöllä, mikä saattaa olla hyvä vaihtoehto, jos haluaa yhdistää viikonloppuun myös kaupunkilomailua ja esim. Preikestolenin valloituksen.









































Vestkapp - Norjan läntisin piste, tänne ajaa Hoddevikasta noin 30 min.


4. VIA FERRATA LOEN - KIIPEILYREITTI

Jos Norjassa lomaillessaan haluaa kokea extreme-urheilun tuomaa jännitystä, niin suosittelen suuntaamaan Loenin Via Ferrata- kiipeilyreitille. Tällä retkellä pääsee haastamaan itseään niin fyysisesti kuin mentaalisesti, ja samalla voi nauttia mielettömistä maisemista kallionseinämällä roikkuen. Sain retken Frankilta 30-vuotislahjaksi ja olimme liikenteessä aurinkoisena viikonloppuna toukokuussa.

Itse kiipeilyretki oli retkitoimiston järjestämä, mutta reitille voi lähteä myös yksin omilla varusteilla, jos kiipeilykokemusta löytyy ja varusteet ovat asianmukaiset. Meitä oli ryhmässä noin 10 jäsentä ja ryhmänvetäjä. Retken alkuun saimme varusteet ja ennen kiipeämisen aloittamista saimme myös käytännön oppitunnin itse kiipeämisestä ja muista asioista, mitä tulee kallioilla roikkuessa ottaa huomioon. Koko reitin kiipeämiseen meni useampi tunti, välillä otimme lyhyitä taukoja tai odotimme toisten kiipeilijöiden menevän meistä ohi. Meillä oli myös yksi pidempi evästauko, ja olimmekin pakanneet juomisten lisäksi parit eväsleivät reppuun.

Muutama sana vielä retkestä: alussa reitti oli vaihtelevaa/jyrkähköä ja kiipeilimme kalliolla puiden lomassa. Jossain vaiheessa tämä kuitenkin muuttui, ja osalla etapeista kiivettiin pystysuoraa kallionseinämää ylös, alapuolella ainoastaan satojen metrien pudotus… Reitillä ylitimme myös yhden solan kapeaa riippusiltaa pitkin ja halukkailla oli mahdollisuus myös toisen solan ylittämiseen vain ohutta vaijeria pitkin kulkien. Itse päätin ottaa reissusta kaiken irti ja ylitin nämä molemmat solat ja täytyy myöntää, että kyllä välillä pelotti! Alempana on muutama kuva riippusillasta, jotka eivät täysin anna oikeaa kuvaa sillasta ja kiipeilystä. Halukkaat voivat siis googlailla lisää kuvia netistä, niistä saa paremman käsityksen siitä, miten korkealla sitä oikein keikutaan valjaissa, muutaman vaijerin varassa. 

Kiipeily päättyy Hovenin huipulle, joka sijaitsee 900 metrin korkeudessa. Huipulla olevassa näköalaravintolassa nautimme ansaitut oluet ja burgerit, jonka jälkeen otimme gondolin alas takaisin kylään. 

Loenin kylässä yövyimme hotelli Alexandrassa. Majoitukseen kuului yöpymisen lisäksi 3- ruokalajin illallinen ja spa-osaston käyttö. Erityisesti hotellin ulkouima-allas oli mieleemme! Suosittelen hotellissa yöpymistä, jos Loenin lomalta kaipaa pientä ekstraa. Varsinkin rankan kiipeilyn jälkeen uima-altaalla loikoilu varmisti, että reissulla tuli myös rentouduttua kunnolla.

Vielä erityisenä mainintana, että vastaavanlaisia Via Ferrata-kiipeilyreittejä löytyy Norjasta muualtakin (esim. Trolltungan valloitukseen yhdistettynä). Valitettavasti en ole muihin reitteihin tarkemmin tutustunut, toivottavasti joskus tulevaisuudessa pääsemme valloittamaan myös muita vuoria kiipeillen.





















































5. NIGARDSBREEN - JÄÄTIKKÖ

Norjasta löytyy monia jäätiköitä (2534 jäätikköä itse asiassa…), joista me olemme ainoastaan vierailleet Nigardsbreenillä. Nigardsbreen on osa suurempaa, yhtä Norjan tunnetuimmista jäätiköistä nimeltä Jostedalsbreen. Kyseessä on mukava, kevyt parin tunnin patikointiretki, jonka aloituspisteeseen pääsee helposti autolla.

Me olimme Frankin ja Alvinin kanssa liikenteessä lokakuussa, joka olikin loistava päätös, sillä muita turisteja ei ollut ollenkaan ja koko parkkipaikalla oli vain yksi toinen auto meidän auton lisäksi. Sää oli aurinkoinen, kun kävelimme jäätikköjärveltä ja parkkipaikalta kohti jäätikköä ja takaisin autolle. Kauniimpia ja raikkaampia maisemia saa kyllä hakea ja tunnelma oli taianomainen, niin järvellä kuin jäätikön reunalla.




































 6. STEGASTEIN VIEWPOINT- NÄKÖALAPAIKKA

Bergenin lähistöllä sijaitsevista näköalapaikoista haluan mainita Stegastein viewpointin, josta on upeat näköalat Aurlandsfjordille. Olemme käyneet täällä parikin kertaa näiden vuosien aikana, mutta jostain syystä en löytänyt yhtään kuvaa näköalapaikasta tai maisemista, jotka olisi otettu aurinkoisena ja pilvettömänä päivänä.

Stegasteinin näköalapaikka sijaitsee tunnetun Flåm-kylän vieressä ja paikalle pääsee helposti autolla mutkittelevaa ja kapeaa tietä pitkin. Näköalatasanne sijaitsee heti parkkipaikan vieressä ja säästä riippuen täällä saattaa olla hyvinkin paljon turisteja kerralla. Kokemisen arvoista on niin itse näköalatasanne kuin upeat maisemat vuonoon. Stegastein-retkeen voi hyvin yhdistää esimerkiksi Flåmmin kylästä lähtevän vuonoristeilyn tai -safarin.





















7. BONDHUSVATNET - JÄÄTIKKÖJÄRVI

Bondhusvatnet on lumoava jäätikköjärvi, joka sijaitsee ainoastaan noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Bergenistä. Järvi on tunnettu  kauniista maisemistaan ja turkoosista väristään, joka saa järven ja sen ympäristön näyttämään lähes maagiselta. Parkkipaikalta on järvelle noin parin kilometrin matka leveää soratietä pitkin ja tämä reitti soveltuukin hyvin lastenvaunujen kanssa tai vaikka pyörätuolilla liikkuville.

Ennen reissua kannattaa kuitenkin netistä tarkistaa, että järvellä tosiaan on vettä. Välillä pitkien kuivien jaksojen aikana vettä on järvessä vain vähän ja maisemat eivät ole yhtä lumoavat. Itse teimme reissumme kovassa sateessa, joten kuvissa on hieman märkä, mutta raikas tunnelma. Uteliaimmat löytävät netistä lisää kuvia, joista saa paremman käsityksen siitä, miltä paikka näyttää aurinkoisena päivänä. 









8. BJØRKEMOEN BADEPLASS - JOKI

Viimeisenä haluan mainita erityisen luontokohteen, jota ei varmasti ole mainittu tavallisessa matkaoppaassa, mutta joka kuitenkin ansaitsee tulla mainituksi erityisen kauniiden luontokohteiden listalla, nimittäin Bjørkemoen badeplassenin. Tämä turkoosi joki ja ”uintipaikka” sijaitsee Vossin kylän lähellä ja on suosittu paikallisten keskuudessa. Koska kyseessä ei ole julkisesti tunnettu retkikohde, niin täältä ei löydy virallista parkkipaikkaa tai muita palveluita, mutta auton saa kyllä helposti parkkeerattua vieressä kulkevalle tielle.

Lisäksi on tärkeää muistaa, että joessa on aika kova virtaus, joten ennen hyppäämistä virran vietäväksi kannattaa muilta paikallisilta/uimareilta varmistaa, että mistä on turvallista mennä uimaan ja mistä nousta takaisin ylös kalliolle. Itse emme käyneet visiitillä uimassa koleasta säästä johtuen, mutta tänne tulemme varmasti takaisin kun seuraavan kerran Vossiin päädymme. Kuten sanottu, jos reissullaan ohittaa Vossin kylän, niin suosittelen  piipahtamaan myös täällä joen varrella nauttimassa turkooseista kuohuista!














Tässä postauksessa on listattuna muutamia suosittuja retkikohteita sekä minun omia lempikohteita täällä Norjan länsirannikolla. Väkersin alle vielä kuvan, jossa nämä eri kohteet ovat ripoteltu kartalle. Helpottaa kummasti reissujen suunnittelemista, kun on joku kokonaiskäsitys siitä, että missä nämä yllämainitut kohteet sijaitsevat. Tarkemman sijainnin ja ajo-ohjeet suosittelen kuitenkin tarkistamaan karttasovelluksesta. ;)


 


Toivottavasti antamistani vinkeistä on jotain hyötyä ja ne tuovat lisäinspiraatiota Norjan reissujen suunnitteluun! Laittakaa ihmeessä viestiä tai kommenttia, jos teillä on jotain reissaamiseen tai näihin kyseisiin kohteisiin liittyviä kysymyksiä. Ja pahoittelut tekstin mahdollisesti sisältämistä kirjoitusvirheistä, tämä minun käyttämä tabletti on näköjään aika reipas korjailemaan sanoja omaan, ns. parempaan muotoon… 

Toivotan antoisia seikkailuja kaikille!



Kommentit