Muuttopuuhia ja uuteen kotikaupunkiin asettumista

Kolme viikkoa sujahti ohi melkoisen nopeasti ja pääsin vihdoin muuttamaan Bergeniin. Sitä ennen piti kuitenkin tyhjentää oma asuntoni Helsingissä, piilottaa kaikki Suomeen jäävät tavarat vanhempieni asunnolle ja pakata matkalaukut. Muuten kaikki sujui suunnitelmieni mukaan, mutta ylimääräistä aikaa ei kyllä oikein jäänyt ja kavereiden tai sukulaisten hyvästeleminen piti siirtää seuraavaan kertaan. Mielestäni oli kuitenkin parempi idea varata muutama päivä itselleni aikaa rauhassa muuttaa, laittaa asuntoa ja tutustua uuteen kaupunkiin ennen koulun alkua.

Kuten saatoin aikaisemmin jo mainita, asunnon etsimisen kanssa oli pieniä hankaluuksia. Laitoin heti hakemuksen menemään paikalliselle opiskelija-asuntojärjestölle, kun olin kuullut saaneeni opiskelupaikan Bergenistä. Täällä käytäntö on kuitenkin erilainen kuin Suomessa, eli asuntoa haetaan jo siinä vaiheessa, kun haetaan kouluun eli kaikki asunnot olivat käytännössä jo jaettu toukokuun loppuun mennessä. En kuitenkaan antanut tiedon lannistaa, vaan rupesin etsimään asuntoa paikallisen tori.fi:n eli finn.no:n kautta. Ja sieltähän löytyi vaihtoehtoja!

Koska elinkustannukset ovat tässä maassa melkoisen korkeat, niin asunnon vuokraaminen yhdessä muiden opiskelijoiden tai nuorten kanssa on hyvin tyypillinen tapa asua. Aloin siis itsekin etsiä kalustettua huonetta tai yksiötä vapailta markkinoilta. Löysin itselleni melko pian mukavanoloisen huoneen, jota kävimme aikaisemmalla lomalla katsomassa. Kyseessä on toisen lääkisopiskelijan omistama asunto, josta vuokraan siis yhtä kalustettua huonetta. Asunto sijaitsee noin 2km päässä sairaalalta/yliopistolta ja noin 5km keskustasta. Alue vaikuttaa kaikin puolin viihtyisältä ja turvalliselta!

Muuttopäivänä minua oli asunnossa vastassa tulevan kämppikseni poikaystävä, jonka kanssa unohduin samantien juttelemaan pariksi tunniksi. Vaihdoimme ajatuksia opiskeluista, Norjasta ja jopa maailman poliittisesta tilanteesta, jonka jälkeen lähdimme yhdessä käymään bussilla keskustassa. Muuttopäivän agendalla oli siis Ikea-seikkailu. Suunnistaminen sinne ja takaisin sujui täysin ongelmitta, kiitos kämppikseni poikaystävän mahtavan opastuksen. Tunsin oloni kaikin puolin tervetulleeksi Bergeniin!

Ensimmäisen päivän fiilistelyt vaihtuivat kuitenkin nopeasti lievään epätoivoon, kun heräsin seuraavan aamun säätiedotukseen - sadetta luvattu koko päiväksi! Onnistuin viihdyttämään itseäni lähes koko päivän sisällä, kunnes sain tarpeekseni netissä surffailusta ja netflixin katsomisesta. Sadetakki päällä ja kumpparit jalassa päätin lähteä käymään lähellä sijaitsevassa ostoskeskuksessa. Oli ihan mielenkiintoinen reissu! En enää yhtään ihmettele, että repun ympärille laitettava raincover on aika must hankinta, olin ihan märkä (ostoksia myöten) kun pääsin takaisin kotiin. Hetken aikaa pohdin mielessäni, että kuinkahan tulen pärjäämään täällä vilustumatta. Kurahousuille saattaa hyvinkin olla tarvetta. Bergen test voisi mielestäni liittyä johonkin muuhun kuin pelkän kielitaidon testaamiseen.



Yllättäen sade lakkasi joskus 8 aikaan illalla, joten päätin vielä lähteä käymään iltakävelyllä (lenkkarit jalassa, wohoo!). Kävelin tulevan koulureittini eli noin 2km keskustan suuntaan.


Kuva uudelta kotikadulta.


Sateen jälkeen voi nähdä pieniä vesiputouksia siellä ja täällä. 


Haukelandin yliopistollisen sairaalan kartta. Hetki menee suunnistamaan opetellessa.

Sairaalaan päärakennus ja pääsisäänkäynti (Sentralblokka). Edustaa aikakautta ennen öljyvarantojen löytymistä.



Sairaalan päärakennus oikealla. Koptereiden laskeutumispaikka keskellä. Vanha päärakennus jää vasemmalle taustalle.















Vietettyäni lähes koko perjantain yksin, päätin lauantaina olla sosiaalisempi ja löysin vaihto-opiskelijoille tarkoitetun retkeilytapahtuman. Ohjelmassa Fløyenille kiipeämistä, eväiden syömistä ja maisemista nauttimista. Oli kiva päästä tapaamaan uusia ihmisiä ja vaihtamaan fiiliksiä opiskeluista ja Bergenistä. Sää suosi meitä ja muutama tunti hurahti kävellessä nopeasti.








Skomardiketin rannalla. Fløyenin huipulta on tähän vain noin 500m.

Taas yksi kaunis pieni vesiputous. Veden virtausta on aika rentouttavaa kuunnella.


Maisemia talojen välistä alaspäin laskeuduttaessa. Bergenin hienoimpia asuinalueita, Sandviken.


Kaiken kaikkiaan tänne on ollut oikein mukava muuttaa ja isommilta kulttuurishokeilta on ainakin vielä toistaiseksi vältytty. Norjalaiset vaikuttavat ystävällisiltä ja muutenkin kovin samantyyppisiltä kuin suomalaiset. Säähän ja sen vaihtelevuuteen varmasti tottuu kuuden vuoden aikana!

Kuva


Kommentit

  1. Mielenkiinnolla odotan kommenttiasi tunnelmista ekan opiskelupäivän jälkeen. Norjan ymmärtäminen voi aluksi olla aikamoinen haaste...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieli onkin ollut aikamoinen haaste! Mutta vähän kerrallaan, joka päivä. Ja olen halunnut ajatella, että kuuden vuoden jälkeen Norjan osaaminen antaa aikamoisen etulyöntiaseman työmarkkinoilla. :)

      Poista

Lähetä kommentti