Koulun aloitus - eka viikko lääkiksessä

"Noh, miltä on tuntunut aloittaa opinnot siellä?"

Tähän kysymykseen törmäsin aika monta kertaa ensimmäisen viikon aikana. Vastaus on, että jännitti. Ihan kauheesti. Maanantaina lähdin siis reippain askelin kohti sairaalaa ja aloitusluentoa. Pää oli täynnä kysymyksiä, että miten pärjään, ymmärränkö ketään, millä kielellä esittäydyn tai kommunikoin, mitä tapahtuu jos en ymmärrä jotain, miten pysyn kärryillä ensimmäisillä viikoilla tai ylipäänsä opinnoissa. Kysymyksiä tuntui olevan loputtomasti! Koska en voinut saada kaikkiin vastausta, pyrin keskittymään läsnäolevaan hetkeen eli aloitusluentoon ja sen ymmärtämiseen.

Omaksi yllätyksekseni ymmärsin ensimmäisistä puheenvuoroista yllättävän paljon! Paljon meni varmasti ohikin, mutta olin tyytyväinen, että pystyin kovasta jännityksestä huolimatta keskittymään kielen kuunteluun. Ensimmäisen koulupäivän aikana koulun henkilökuntaa kävi esittäytymässä, näimme muutaman musiikkiesityksen ja pääsimme tutustumaan uuteen kouluun ja tutor-ryhmäämme. Päädyin alkuhäkellyksen jälkeen esittelemään itseni muille ruotsiksi, joka onkin osoittautunut melko toimivaksi strategiaksi täällä Norjassa! Tarvittaessa täydensin tai jatkoin keskustelua englanniksi. Nopeana johtopäätöksenä voin todeta, että norjalaiset osaavat todella hyvin englantia.






Ensimmäisen päivän esittelykierros päättyi keskustaan Muséplassenille, lähelle Studentsenteriä. Siellä järjestettiin koko yliopistolle (Universitetet i Bergen) suunnattu tapahtuma, jossa uudet opiskelijat toivotettiin tervetulleeksi. Lääketieteiden lisäksi Bergenin yliopistossa on monen monta muutakin tiedekuntaa, jonka kyllä huomaa opiskelijoiden määrässä. Alla olevassa kuvassa on siis pelkästään uusia opiskelijoita, muilla koulu taisi alkaa päivän tai pari myöhemmin.




Saimme ensimmäisenä päivänä alla olevassa kuvassa näkyvät rannekkeet. Käytännössä kyse oli siis pääsylipusta erilaisiin opiskelijatapahtumiin. Lääkisläisillä ranneke oli punainen ja muille tiedekunnilla sitten jotain muuta. Vaikka tuntui hieman tyhmältä aloittaa opinnot ranneke kädessä, niin itse asiassa se oli myös melko kätevä tapa tunnistaa muut lääketieteen opiskelijat!




Toisen päivänä oli ensin luento aamulla, jonka jälkeen lähdimme yhdessä valloittamaan Fløyeniä. Reitti lähti tällä kertaa lähes sairaalan takaa. Kyseessä oli vähän loivempi ja pidempi reitti kuin Fløyen-vuoren juurelta lähtevä reitti. Muutenkin näitä retkeilytapahtumia tuntui olevan lähes joka toinen päivä! Mielestäni ihan huippu juttu, koska tykkään ulkoilla. Ja matkan varrelta tuli tietysti napattua aika paljon kuvia.






















Keskiviikkona meillä oli muutama luento. Aiheena muun muassa lääketieteen etiikkaa, biokemiaa, anatomiaa ja neurobiologiaa. Kahden ensimmäisen viikon aikana saimme valtavasti pieniä maistiaisia tulevista opinnoista! Kävin päivän aikana hoitamassa myös muita opintojen aloittamiseen ja muuttamiseen liittyviä asioita, kuten selvitin norjalaisen ID:n tilaamista ja kävin noutamassa myös uuden opiskelijakortin.




Torstaina luennoilla oli aiheena opiskelijoiden oikeudet eli saimme muistutuksen siitä, että opiskelijoilla on oikeus vaatia korkealaatuista, interaktiivista ja selkeää opetusta. Vastaavaan en ollut aikaisemmin törmännyt Suomessa! Toki varmasti kyse on enemmän itsestään selvistä asioista, mutta mielestäni oli hyvä veto yliopistolta nostaa aihe itse esille. Lisäksi luennoilla sivuttiin lääketieteen historiaa ja yksi luento pidettiin Bergenin palokunnan puolesta. Mielenkiintoista tutusta alan eri toimijoihin!

Lisäksi torstaina oli yksi viikon kohokohdista, Blåtur. Käytännössä kyse oli "todella salaisesta" ohjelmanumerosta, jonne lähdimme busseilla Hurtigrutenin terminaalin luota. Matkasimme noin puoli tuntia busseilla, jonka jälkeen kävelimme valtavalle katetulle makkaranpaistopisteelle/retkeilypaikalle. Ohjelmassa oli syömistä, juomista, uimista ja tanssimista. Paikalle oli järjestetty kunnon kaiuttimet, diskovalot ja DJ! Aikamoiset pippalot, hieman koleasta säästä huolimatta tunnelma oli ihan katossa. Muutenkin mielettömän hieno paikka! Ainoastaan sauna puuttui.













Tutustuimme ensimmäisen viikon aikana kursseilla käytettäviin kirjoihin. Koska yliopiston kirjastosta kyseisiä kirjoja löytyy vain muutama kappale, niin käytännössä lähes kaikki kirjat pitää ostaa itse. Täällä on todella toimiva käytettyjen kirjojen myyntisivu facebookissa, jossa aikaisempien vuosikurssien opiskelijat välittävät kirjoja toisilleen. Omat kirjat voi sitten laittaa vuoden päästä takaisin myyntiin. Hetki menee, että saa kaiken tiedon haltuun! Puhumattakaan kaikesta norjankielisestä lääketieteen sanastosta. Onneksi lähes kaikki kirjat ovat englanniksi ja eiköhän tulevana vuonna tulla paljon latinaakin opettelemaan.



Kämppikseni piti perjantaina taco-illan kavereidensa kanssa, johon minutkin kutsuttiin mukaan. Tacojen tai tortillojen syöminen on täällä kuulemma todella suosittua! Ja oloni on kaikin puolin ollut alusta asti todella tervetullut.




Ohjelma ei tietysti rajoittanut ainoastaan arkipäiviin, vaan viikonlopullekin oli suunniteltu ainakin yksi vaellusretki ja urheilua. Lauantain ohjelmaan kuului Idrettsdag, johon osallistuimme yhdessä tutor-ryhmämme kanssa. Pelasimme paikallista polttopalloa muita ryhmiä vastaan, jos ymmärsin oikein niin mielestäni pelasimme aina semi-finaaliin asti eli ei yhtään hassummin!




Sunnuntaina oli tiedossa noin 7 tunnin vaellus, jossa kävelimme Bergenin korkeimmalta vuorelta Ulrikenilta keskustan läheisyydessä sijaitsevalle Fløyenille. Vaellus oli opiskelijoiden ulkoilukerhon järjestämä. Paikalla olikin yllättäen paljon enemmän vaihto-opiskelijoita kuin paikallisia, joten onnellisena keskustelin yhden päivän lähes kokonaan englanniksi. Tapasin myös muutaman suomalaisen vaihto-opiskelijan. Alla on muutama kuva retkeltä, sää suosi meitä todella. Lopulta taisimme käyttää vaellukseen lähemmäs 9 tuntia, joten illalla oli kiva päästä kotiin lepäämään. Kuten kuvista voi huomata, tasaista maata ei oikeastaan ollut 13 kilometrin matkalla yhtään.












Voitonjäätelö Fløyenilla. Korvasi hyvin lounaan, ainakin kokonsa puolesta.

Soitin viikonloppuna myös kotiin ja kerroin tohkeissani viikon tapahtumista ja fiiliksistä. Pieni ikävä iski! <3 Mutta onneksi olen kotiutunut tännekin hyvin! Ja tuntuu, että asiat loksahtavat hiljalleen paikolleen, kun löytää omat kaverit ja rutiinit. Viikko takana, aika monta vielä edessä. Niitä innolla odottaen!


Kuvassa äidin Muru<3 Aka Murmeli, Murppa, Murmu, Munni. 

Kommentit

  1. Moikka, Voitko tehdä postauksen, tai kertoa tässä kommenteissa millainen kielitaito sinulla oli ennen Norjaan opiskelemaan menemistä? En ole itse lukenut kuin pakolliset lyhyen ruotsin kurssit lukiossa, mutta norjaan hakeminen kiinnostaa silti. Selviäisinköhän ollenkaan opinnoista alkuun?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti