Syyslukukauden ensimmäinen tentti - CHECK

Lukukauden ensimmäinen tentti järjestettiin joulukuussa ja voin ylpeänä kertoa, että pääsin siitä läpi! Tässä postauksessa kirjoitan lyhyesti itse tentistä, siihen valmistautumisesta ja ylipäänsä tenttiin liittyvistä fiiliksistä.

Jännitin ensimmäistä tenttiä ihan älyttömästi ja päässäni pyöri paljon erilaisia spekulaatioita siitä, että jos en pääsekään tentistä läpi tai mitä jos lääketieteen opiskelu norjaksi on yksinkertaisesti liian haastavaa. Noh - kuten aikaisemminkin olen todennut - ne möröt ovat usein ainoastaan oman pään sisällä ja niin kävi tälläkin kertaa.




Aikaisemmat tentit (uuden opintosuunnitelman mukaan, joka otettiin käyttöön muutama vuosi sitten) ovat koostuneet pitkälti monivalintakysymyksistä, joissa jokaiseen kysymykseen on neljä eri vastausvaihtoehtoa ja joista vain yksi on oikein. Monivalintojen lisäksi tentteihin on kuulunut muutama lyhyt essee tai käsitteiden määrittelyitä.

Noin viikkoa ennen tenttiä saimme koululta ilmoituksen, että on hyvin mahdollista, että vain 70% tentin pisteistä tulee monivalinnoista ja loput pisteet tulisivat esimerkiksi esseistä. Tämän lisäksi sanottiin, että vääristä vastauksista voi tulla jopa miinuspisteitä. Nämä tekijät olisivat tehneet tentistä huomattavasti vaikeamman! Ja strategisesti täysin eri tavalla lähestyttävän.

Täysin hermoilematta tenttiin valmistautuminen ei siis sujunut. Koska koulu loppui jo marraskuun lopussa, saavuin takaisin Suomeen heti joulukuun alussa. Vietin lähes kaikki päivät kirjastossa ja iltaisin näin usein perhettä tai kavereita. Koska olin koko syksyn lukenut ahkerasti, oli mukava  löytää vähän paremmin tasapainoa rentoutumisen ja puurtamisen välille.


Helsingin uusi Oodi-kirjasto. Kävin täällä opiskelemassa yhden kaverini kanssa, jonka tapasin viime vuoden valmennuskurssilla. Avajaisviikolla kirjastossa oli aika kova pöhinä päällä.

Tentti järjestettiin yhdessä koulumme liikuntasaleista, jotta kaikki oppilaat mahtuisivat samaan saliin yhdellä kertaa. Lääkisopiskelijoiden lisäksi (meitäkin jo pelkästään 160) salissa oli muitakin opiskelijoita tekemässä tenttiä eli tunnelma salissa oli vähän vastaavanlainen kuin yo-kirjoituksissa. Jokainen teki tentin omalta koneeltaan, johon oli ennen tenttiä pitänyt asentaa kokeen mahdollistava ohjelma, joka samalla rajoitti muiden ohjelmien käyttöä. Mahtavaa elektronisessa koejärjestelmässä oli se, että tulokset tulivat näkyviin heti tentin jälkeen. Oli todella helpottavaa tietää saman tien, että koko syksyn pakertaminen ei ollut turhaa!


Kaisan kirjasto sopii opiskeluun loistavasti. 

Tentti alkoi yhdeksältä aamulla ja aikaa tentin tekemiseen oli varattu yhteensä 5 tuntia. Kaikkien yllätykseksi tentti koostui (ensimmäistä kertaa) pelkästään monivalinnoista. Saimme luvan käyttää kokeessa apuna perinteistä sanakirjaa, jota varten oli erikseen pitänyt hakea lupa ennen tenttiä ja toimittaa sanakirja tarkistettavaksi. Itse olin onneksi investoinut 30 kr kirpputorilta löytämääni Norja-Englanti-Norja-sanakirjaan, jota tuli nyt siis hyödynnettyä.

Muutaman sanan tarkistin kokeessa sanakirjasta, mutta olisin varmasti pärjännyt ilmankin. Kun uusia aineita vain opiskelee tarpeeksi, niin kyllä ne uudet sanatkin jäävät mieleen. Eli pelko siitä, että koe olisi mennyt penkin alle sen takia, että en ymmärtäisi kysymyksiä tai vastauksia, oli loppupeleissä aika turha. Mutta kaikkea sitä osaakin aina murehtia. Huomasin, että erityisen paljon hyötyä oli vanhojen kokeiden läpikäymisestä ja niiden sanastojen kertaamisesta.


Vanhempieni koirien kanssa lenkillä. Tällaisia hetkiä kaipaan eniten kun olen Norjassa!

Olin lopulta tentin ja koko vauhdikkaan syyslukukauden jälkeen niin väsynyt, että vietin koko joululoman perheeni kanssa mökillä ja Lapissa, nukuin paljon ja nautin kaikesta yhdessä vietetystä ajasta. Ihan huippu fiilis! Juuri nyt olen palannut takaisin Bergeniin ja täytyy myöntää, että koti-ikävä on ainakin näin aluksi iskenyt melko kovaa.

Meillä on kuitenkin ihan mahtavia juttuja luvassa tällekin lukukaudelle, kuten ensimmäinen harjoittelu, joka alkaa jo ensi viikolla ja ensimmäinen pienryhmänä toteutettava potilastapaaminen! Huisin jänniä juttuja tulossa, innostus on valtavaa ja kielihaasteet aiheuttavat edelleen päänvaivaa, mutta näillä mennään! Päivä kerrallaan. :)

Hyvää alkanutta vuotta 2019!


21.12. Bergenin yllä, matkalla takaisin Suomen kotiin



Kommentit