Ramachandran-kuvaajia ja Michaelis-Menten kinetiikkaa

Viimeinen viikko ennen takaisin Suomeen tuloa alkaa olla käsillä, mikä tarkoittaa, että tämä lukukausi on kohta luentojen osalta taputeltu! Aikamoista vai mitä! Tuntuu vieläkin melko käsittämättömältä, että tänne asti on selvitty.

Tarkoituksenani on viettää joulukuu lähes kokonaan Suomessa, käydä tekemässä lukukauden ainoa tentti täällä Bergenissä ja sitten palata samantien takaisin Suomeen juhlimaan joulua ja uutta vuotta. Olen yrittänyt käyttää aikani täällä mahdollisimman pitkälti opintojen ja urheilun parissa, jotta kotona olisi sitten myös aikaa nähdä perhettä, kavereita ja sukulaisia. 


Täällä ei ole samalla tavalla Kelan tukemaa opiskleijalounasta niin kuin Suomessa, joten yleistä on ottaa omat eväät mukaan kouluun. #matpakke

Vaikka luentoja tai muita ryhmätunteja on ollut melko vähän, niin luettavaa on kyllä riittänyt! Vanhojen kerrattavien asioiden lisäksi nyt viime viikkoina on tullut todella paljon uuttakin asiaa, erityisesti koskien proteiineja, entsyymeitä ja niiden toimintaa. Näihin liittyy siis postauksen otsikko, kyseiset termit tulivat eteeni tällä viikolla ensimmäistä kertaa. Lukiossa en lukenut biologiaa pakollisia kursseja enempää, vaan keskityin sen sijaan perinteiseen pitkä matikka-fysiikka-kemia komboon, joten biologia ja biokemia ovat täällä olleet itselleni selvästi haastavimpia osa-alueita. En kuitenkaan koe, että siitä olisi erityisesti ollut haittaa täällä, mutta toki aiheeseen tutustuminen ja opettelu vaatii enemmän aikaa.

Koska luettavaa on nyt paljon enemmän kuin kauppiksessa, jossa tentit olivat aina kurssikohtaisia, niin olen joutunut kokeilemaan myös uudenlaisia opiskelutekniikoita. Täällä opiskelijat käyttävät paljon enemmän erilaisia nettipohjaisia työkaluja opiskelussa, kuten flashcardseja, Quizlet:tiä tai samantyylisiä sovelluksia. Varmasti vastaavia käytetään lääketieteellisissä ympäri maailmaa, mutta ainakin itselleni nämä ovat olleet uusia!


Ramachandran-kuvaaja




Kompis auttoi opiskeluissa sen verran, että päätti popsia toisen korvatulpista. 

Olen vihdoin saanut keskittyä opintoihini rauhassa, mikä on käytännössä johtanut siihen, että olen viettänyt aika monta iltaa ja viikonloppua opiskellen, joko koululla tai kotona. Intensiivinen opiskelu ei ole aina ollut itselleni näin itsestäänselvä asia, koska arkeni koostui aikaisemmin opintojen ohella myös töistä, koirasta ja hevosesta.

Vaikka opiskelu on hetkittäin ollut melko rankkaa ja erityisesti kieli on aiheuttanut ylimääräistä stressiä, niin kaiken kaikkiaan elämä tuntuu nykyään todella paljon rennommalta. Saattaa kuulostaa hauskalta, mutta olen vihdoin opetellut opintojen ohella myös rentoutumaan!


Selfie sairaalan vessasta. Tää on varmaan ainoa paikka missä vastaavia vessoja enää on?  Vaikea nimittäin kuvitella, että piikittäminen ainakaan täällä sairaalassa olisi kovin yleistä. 


Opiskelu vs. elämästä nauttiminen. Kävin lainaamassa kirjastosta yhden kurssikirjan ja en voinut vastustaa ajatusta kahvitteluhetkestä kirjaston kahvilassa. Päätin siis yhdistää hyödyn ja huvin, sallittua eikö vain..?


Ensimmäisen lukuvuoden opiskelut ovat olleet pitkälti teoriapainotteisia, joten kemian labratyöskentely on tuonut mukavaa vaihtelua! Muutenkin labratunnit ovat olleet todella havainnollistavia ja mielenkiintoisia, koska niissä on päässyt työskentelemään pareittain, tuloksia on voinut ihmetellä muiden ryhmäläisten kanssa ja aiheet ovat yhdistäneet biologiaa ja kemiaa monipuolisesti.






Tuleva tiedemies? 

Jo ensimmäisenä päivänä koulussa korostettiin, että on hyvä pitää kiinni balanssista opiskeluiden ja muun elämän välillä. Olin säästellyt kavereideni tuomia suklaalevyjä erityisiä päiviä varten, mutta jostain syystä osa suklaasta oli vielä tallella, joten nyt oli vihdoin hyvä keskittyä niiden tuhoamiseen ja Suomi-fiilistelyyn.

Karkit ja suklaat ovat muuten ihan uskomattoman paljon halvempia Suomessa kuin täällä! Bergenissä Dumle-pussista saa maksaa 50 kr eli yli 5 €. Dumlen lisäksi täältä löytää turkinpippureita ja Pandan lakupusseja.




Tutustuin heti ensimmäisellä viikolla yhteen suomalaiseen vaihto-opiskelijaan, joka houkutteli minut mukaan kokeilemaan squashia. Peli sujui  kaiken kaikkiaan mielestäni yllättävän hyvin! Pelin jälkeen päätimme mennä saunaan, koska sellainen oli tarjolla.

Yksi sääntö täällä Norjassa saattaa yllättää suomalaisen totaalisesti: veden heittäminen kiukaalle on useimmiten kiellettyä. Siis WHAT. Saunoista ei usein edes löydy löylykiulua tai muuta, millä vettä voisi heittää! Kävin nappaamassa kuvan kyseisestä kieltokyltistä, koska sen verran hilpeyttä se mielestäni aiheuttaa.






Kävimme lauantaina ottamassa haltuun lähes meidän takapihalta lähtevän lyhyemmän vaellusreitin. Oli kiva kiivetä Kompiksen kanssa kaksin mäkeä ylös ja ihastella kaunista auringonlaskua kirpeässä marraskuun ilmassa. Viime kuukausi on ollut säiden puolesta oikein bueno! Ja kuten kuvasta näkyy, ei täällä aina ole edes pilvistä. Bergen on kyllä ihana paikka!








En malta odottaa, että pääsen takaisin Suomeen ja fiilistelemään joulua yhdessä perheen ja kavereiden kanssa. 

Täytyy kuitenkin vielä malttaa hetki ja rutistaa viimeinen viikko koulun parissa täällä. Ensi viikolle on pänttäämisen lisäksi luvassa ainakin yksi joulukonsertti ja toivottavasti pääsisin myös käymään maailman isoimmassa piparkakkukylässä. Sellainen nimittäin löytyy täältä Bergenistä!

Pus! <3



Kommentit