Akutt syke pasient - viikko

Ennen kuin livahdin käymään Suomessa meillä oli koulussa mielenkiintoinen ensiaputaitoja käsittelevä viikko. Koska opinnot ovat muuten olleet aika teoriapainotteisia, oli mukava harjoitella käytännön juttuja välillä. Viikko oli henkisesti raskas, mutta todella opettavainen! Ja norjan kieltäkin tuli treenattua melko intensiivisesti. Pääsin viikon aikana esimerkiksi soittamaan hätänumeroon norjaksi, vaikka kyseessä oli vain harjoitus niin hätä soittajalla oli kyllä todellinen.

Kyseinen kurssi oli ainoastaan viikon mittainen ja kuuluu MEDOD1- opintokokonaisuuteen (MEDOD viittaa sanoihin medisin ja odontologi) eli ensimmäisen vuoden opintoihin, jotka suoritetaan yhdessä hammaslääketieteen opiskelijoiden kanssa. Suurimmaksi osaksi viikon luennot ja työpajat olivat yhteisiä kaikille.

Maanantaista keskiviikkoon meillä oli erilaisia luentoja ja ainoastaan muutamia käytännön harjoituksia. Torstaina meillä oli aamuluennon lisäksi järjestetty "lääkismessut", jossa alan erilaisia toimijoita kävi esittäytymässä. Pääsimme myös testailemaan erilaisia laitteita ja kokemaan erilaisia simulaatiotilanteita. Lähes kaikki postauksen kuvat ovat kyseiseltä päivältä, saimme nimittäin valtavasti uusia kokemuksia!










Osa pisteistä oli yliopistorakennuksen ulkopuolella, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Ulkona pääsimme tutustumaan esimerkiksi ambulanssiin, ylösalaisin pyörähtävään autoon ja Sivilforsvaret:iin, joka on Norjassa toimiva väestönsuojelua tarjoava toimija.








Pääsimme viikolla kokeilemaan ensimmäistä kertaa myös kanyylin laittoa! Vähän kyllä jännitti. Ja toisaalta omaa jännitystä ja epävarmuutta ei halunnut näyttää "potilaalle" eli hyvälle kurssikaverilleni, jonka kanssa harjoittelimme pistämistä siis toisillamme. Onneksi pistokset sujuivat melko hyvin, ja molemmat  osuivat ensimmäisellä kerralla suoneen (wuhuu!). Opinnoissa kyseiset pistämisharjoitukset tulevat ymmärtääkseni vastaan vasta parin vuoden päästä, mutta oli mielenkiintoista päästä kokeilemaan sitä jo nyt!




















Perjantaina oli tiedossa viikon viimeinen rutistus, jossa kierreltiin järjestyksessä erilaisia työpajoja. Kyseessä oli ehdottomasti viikon mielenkiintoisin, mutta myös haastavin osuus. Pääsimme käyttämään ja soveltamaan kaikkea viikon aikana oppimaamme erilaisissa pienryhmäharjoituksissa. Harjoittelimme muun muassa defibrillaattorin (hjertestarter) käyttöä, oikeanlaisen rytmin ja voimakkuuden löytämistä painelu-puhalluselvytyksessä (hjerte-lungeredning) ja pääsimme myös tutustumaan sairaalan päivystykseen.

Nappasin alla olevan kuvan yhdestä päivän casesta, jonka aiheena oli triage eli kiirellisyysjärjestyksen tai -luokituksen soveltaminen tapaturmassa, jossa on useampi loukkaantunut. Löysin oheisen triage:a käsittelevän esityksen suomeksi, jos joku on kiinnostunut lukemaan lisää. Juttuun pääsee tästä. Meidän casessa oli kyse illalla vuonoilla tapahtuneesta bussin ja auton välisestä törmäyksestä, johon satuimme saapumaan ensimmäisenä paikalle. Tarinaa ja mahdollisia toimenpiteitä lähdettiin sitten yhdessä viemään eteenpäin.




Viikon päätteeksi meillä oli Kahoot-kysely kurssin aiheista. Otin printscreenin kyselytuloksesta, jossa sijoitukseni oli 115. Osallistujia kyselyyn oli kuitenkin lähemmäs 180, joten olin tulokseen ihan tyytyväinen! Ja kysymykset olivat todella vaihtelevia, osassa oli pitkä alustus, jonka jälkeen piti valita mahdollisista toimenpiteistä ja jossain kysymyksessä kyseltiin kurssin vetäjien eli lääkäreiden potkulautojen värejä. Super tärkeitä juttuja siis!




Alla halusin vielä laittaa kuvan nuuskakiekosta, joka odotti lentokoneen istuinpaikan taskussa. Yllätyksekseni olen huomannut, että Norjassa ollaan todella nuuskaystävällisiä ja nuuskaamiseen ei voi olla törmäämättä! Harjoittelimme koulussakin juuri kyseisen viikon aikana painesiteen tekemistä nuuskakiekon avulla. Vastaavaa tuskin tehdään Suomessa.



Kommentit