My day - harjoittelussa lääkäriasemalla

Moi kaikille!

Lueskelin tuossa aikaisemmin toista lääkisaiheista blogia, ja siellä oli muutaman kerran julkaistu My day-postauksia. Koska itse pidin postauksia hyvin mielenkiintoisina ja melko samaistuttavina, niin halusin itsekin kokeilla! Postauksen ideana on siis kertoa lyhyesti päivän kulusta ja tärkeimmistä tapahtumista. Ajatuksenani on näyttää teille lukijoille, että miltä minun arki täällä vauva-kiireiden ja opiskeluiden keskellä oikein näyttää juuri nyt. Toivottavasti postauksen lukeminen on vähintään yhtä mukavaa kuin sen kirjoittaminen, katsotaan tuleeko näitä sitten jatkossa myöhemmin lisää. Tällä hetkellä arkeni koostuu pitkälti harjoittelusta läheisellä lääkäriasemalla, vauvan hoivaamisesta ja tuikitavallisen perhe-elämän pyörittämisestä.

Harjoittelua on jo takana muutama viikko ja tuntuu, että olen vihdoin saanut luotua hieman arkea helpottavia rutiineja. Harjoittelua olisi vielä muutama viikko edessä, saa nähdä kuinka tässä näiden muutaman viikon aikana kehittyy lääkärinä ja tuntuuko aikaiset herätyksen yhtä vaikeilta harjoittelun loppua kohden. Vauvakuplan keskeltä on ajoittain ollut melko rankkaa miettiä lääkisjuttuja ja ottaa vastaan oikeita potilaita, onneksi olen saanut ekstra tukea niin töistä kuin kotoa, jotta tämä harjoittelu saadaan kunnialla pakettiin. Kaikki pakolliset jutut, jotka jaksan ahertaa maaliin nyt syyslukukaudella, näkyvät kevätlukukaudella helpotuksena. Mielestäni on kivempi jakaa tulevan vuoden kuormaa osiin, jotta vältän väsähtämisen kun lääkiksen viimeiset kokeet lähestyvät.

Seuraavaksi siis my day-postauksen pariin:

05:40 

Herätys. Harjoittelun takia joudun heräämään melko aikaisin, jotta ehdin hoidella vauvan ja käydä koiran kanssa lenkillä ennen ”töihin” lähtöä. Heräämisen jälkeen käyn itse suihkussa ja laittaudun muutenkin mahdollisimman pitkälle valmiiksi.

06:15 

Vauvasta huolehtimista ja ruokkimista. Aamun mukavinta puuhaa! <3 Varaan mielelläni vauvan syöttämiseen hieman ekstra aikaa, jotta aikaa jää myös ”koosailulle” eli kaikenlaiselle höpsöttämiselle,  vaippojen vaihtamiselle  ja kutittelulle. Kun pikkutonttu on syönyt kunnolla, hän useimmiten jatkaa uniaan vielä hetken kotona, kun itse jatkan matkaa töihin.

06:45

Koiran kanssa lenkille. Ihan joka aamu en kovin pitkää lenkkiä ehdi tehdä, mutta minulle on tärkeää, että Alvin ehtii käymään ulkona ainakin tekemässä tarpeensa, eikä Frankin tarvitse priorisoida aamulla haukkua heti ensimmäisenä. Kellojen siirtäminen helpotti hieman aamuisen pimeyden kanssa, mutta kyllä tässä koko ajan taidetaan kohti pimeämpää vuodenaikaa mennä. Onneksi joulun jälkeen alkaa taas helpottamaan.


Aamulenkillä Alvinin kanssa.


07:15

Autolla kohti harjoittelua. Ihan ensimmäisenä ajelen autolla lautalle, joka kuskaa kyytiläisiä vuonon toiselle puolelle. 10 minuutin lauttamatkan aikana syön usein aamiaista eli tuorepuuroa, jonka olen tehnyt jo edellisenä iltana valmiiksi. Mikäs sen mukavampaa kuin 10 minuuttia vain istuskella ja nautiskella aamukahvista kaikessa rauhassa.


Tuorepuuroa mustikoilla = vitamiineja ja energiaa pimeään syksyyn


07:45

Saavun harjoitteluun lääkäriasemalle ja käyn vaihtamassa vaatteet. Etsin vapaan työhuoneen, jossa voin rauhassa kirjautua koneelle ja tutustua päivän potilaslistaan. Norjassa on käytössä fastlege- eli oma lääkäri- järjestelmä, jossa jokaisella maassa oleskelevalla on oma, nimetty lääkäri. Lähes kaikki terveyteen liittyvät ongelmat hoidetaan oma lääkärin kautta,vakavampia akuuttitapauksia lukuunottamatta. Olen siis harjoittelussa tällaisessa fastlege- keskuksessa, jossa työskentelee noin 4-6 lääkäriä päivittäin. Palveluidensa puolesta lääkäriasemaa voi verrata terveyskeskukseen. 

08:15

Käyn päivän potilaslistan läpi yhdessä mentorini kanssa. Esitän kaikki mieleen tulevat kysymykset ja saan vinkkejä potilaskohtaamisia ajatellen. Yritän kirjoitella tärkeimpiä pointteja ylös.


Täällä kelpaa työskennellä kun on välineet ja maisemat kohdillaan


08:30

Ensimmäinen potilas saapuu vastaanotolle. Yleensä kalenteriin on varattu 30 min per potilas, mikä on aika ruhtinaallisesti verrattuna lääkäriaseman muihin lääkäreihin. Potilailla voi vastaanotolle tullessaan olla monia terveyshuolia ja paljon kysymyksiä, joihin kaikkiin pitäisi saada joku vastaus yhden vastaanottokäynnin aikana. Puolessa tunnissa pitäisi järjestellä potilaan huolet tärkeysjärjestykseen, laatia suunnitelma asioiden läpikäymiseksi, tutkia potilas ongelman vaatimalla laajuudella ja tehdä tarvittavat  jatkotoimenpiteet sekä laatia jatkosuunnitelma. Täytyy myöntää, että tämä käsiteltävien aiheiden määrän ja erityisesti ajan rajoittaminen on ollut tähän mennessä yksi vaativimmista jutuista täällä harjoittelussa. Tavallisia vastaanotolla käsiteltyjä aiheita ovat mm. sairausloman tarpeen arviointi, virtsatie-, korva- ja silmätulehdukset ja erilaiset kiputilat. Jonkun verran on myös psyykkisiä sairauksia ja näihin liittyvää seurantaa. Potilaita on siis laidasta laitaan, mikä tekee päivistä hyvin vaihtelevia.

11:30

Aikaa maidon pumppaamiselle. Kun kotona on pieni tonttu, joka tarvitsee paljon maitoa syödäkseen, niin on ehdottoman tärkeä pitää hyvästä maidontuotannosta kiinni. Tähän mennessä on riittänyt, että olen pumpannut maitoa kerran päivässä työpäivän aikana ja Frank tarjoilee pumpatun maidon seuraavana päivänä kotona pullosta. Keräsin myös jonkin verran maitoa pakastimeen ennen harjoittelua. Toivottavasti näillä ”eväillä” ja rutiineilla pärjätään vielä seuraavatkin kolme viikkoa. 

12:00 

Lounastauko yhdessä lääkäriaseman työntekijöiden kanssa. Asemalla on mukava tapa, että kaikki syövät lounasta yhdessä ja sillä aikaa asemalla ei ole vastaanottoa. Norjalaiseen tapaan lounaaksi on leipää ja erilaisia leivänpäällisiä. 

12:30

Vastaanotto jatkuu. Vuorossa on ØH-time eli aika akuuteimmille potilaille. Itse olen useimmiten ottanut vastaan 1-2 akuuttia potilasta lounaan jälkeen, yleensä potilastapaukset koskevat erilaisia tulehduksia. 




14:00

Päivä pulkassa harjoittelun osalta. Normaalisti harjoittelu kestäisi 15 asti,  mutta Norjassa on lakisääteinen tunnin imetystauko töissä oleville, imettäville äideille. Itse olen siis päättänyt pumppailla töissä ja lopettaa työpäivän hieman aiemmin. Tähän asti tämä kuvio on ollut aika toimiva, mutta toki täytyy myöntää, että on tämä myös aika työlästä. Tuntuu, että pulloja ja pumpun osia saa koko ajan olla pesemässä ja desinfioimassa.

14:25

Lautassa takaisin kohti kotia. Usein pohdiskelen päivän potilaiskeissejä ja kirjoitan alas jos jotain erityistä muistuu mieleen. Tässä kohtaa muistan usein myös monta asiaa, jotka olen unohtanut päivän aikana tehdä… Huomaa kyllä, että sitä on itse vielä vauvakuplassa. Vaikka kuinka yritän pinnistellä, niin silti koko ajan unohtelen asioita. Sama pätee myös tähän postaukseen, tuntuu että sujuvan tekstin tuottaminen on melko kovan työn takana. 


Lautassa takaisin kohti kotia


15:45

Takaisin kotona vauvan ja Frankin luona. Vuorossa on useimmiten ensi alkuun syöttämistä, tämän jälkeen myös chillailua ja höpsöttelyä vauvan kanssa. Usein olen työpäivän jälkeen itsekin niin nälkäinen, että Frank laittaa meille molemmille päivällistä samalla kun itse huolehdin vauvan tarpeista. Ruokailun jälkeen yritämme saada jotain päivittäisiä juoksevia asioita tehtyä. Perheellisiä lukijoita seuraava tieto ei varmaan yllätä, mutta kun omasta ajasta pitää jakaa niin koiralle kuin vauvalle, niin muuhun sitä aikaa ei enää niin paljoa jääkään.

17:30

Alvinin ja vauvan kanssa vaunulenkille. Välillä menemme koko poppoo ulos yhdessä, mutta on tärkeää, että myös Frank saa päivittäin aikaa vain omille jutuille ja hetkiä ilman vauvaa. Tämä auttaa jaksamaan kummasti ja ajattelemaan taas kirkkaammin. Toisaalta lenkillä saan itsekin vähän kuntoiltua ja tuuletettua ajatuksia. Vauva nukkuu onneksi lähes aina kopassa koko lenkin ajan, joten voin itsekin samalla rentoutua.




18:45

Takaisin kotona. Vaikka pikkutonttu on tottunut nukkumaan vaunuissa, niin heti kun tulemme sisään hän yleensä herää ja rupeaa ilmoittamaan lähellä häämöttävästä nälkäkiukusta. Siispä suuntaan takaisin vauvaa hoitamaan. 

20:00

Iltapalaa ja muita iltatoimia. Välillä katsomme yhdessä Frankin kanssa telkkaria ja nautimme hiljaisuudesta, jos vauva sattuu nukahtamaan iltahoivailujen jälkeen. Meidän tonttu on vielä sen verran pieni, että meillä ei ole täysin vakiintuneita rutiineja syömisen ja nukkumisen suhteen. Mikä toisaalta antaa liikkumatilaa meidän elämään, eikä meidän tarvitse niin paljoa suunnitella omia menoja vauvan päikkäreiden mukaan. Uskoisin, että tähän on muutaman seuraavan kuukauden aikana kuitenkin tulossa muutos, jonka senkin otamme mielellämme vastaan.

21:00

Nukkumaan. Tällä hetkellä kunnon yöunet ovat ihan parhainta mitä tiedän! Hyvin nukkuneena sitä nauttii arjesta enemmän, on paljon kärsivällisempi ja toki harjoittelustakin jää paljon enemmän käteen. Yleensä olen yhdeksän maissa jo itsekin väsynyt ja nukahdan lähes samantien sänkyyn päästyäni. 




Tällaiselta meikäläisen päivät tällä hetkellä näyttävät! Melko hektistä, ja toisaalta ihan tavallista elämää, jossa yhdistyvät arki pienen lapsen kanssa ja lääketieteen opinnot harjoitteluineen. Päivät sujahtavat aika vauhdilla ohi. Arkisin ei jää kovin paljoa aikaa laiskotteluun ja muuhun mukavaan puuhasteluun, joten olen iloinen, että harjoittelua on enää vain muutama viikko jäljellä. Joulukuussa on tarkoitus taas kääntää huomio enemmän kohti vauvaa, perhettä ja omaa hyvinvointia. 

Syksyisiä terveisiä kaikille blogini lukijoille! Muistakaa käydä ulkoilemassa päivittäin, kun ulkona on vielä valoisaa. <3


Kommentit