MED8: Ihotauteja, veritauteja, urologiaa ja pienkirurgiaa

Terkkuja keväisestä Norjasta!

Täällä ollaan jo hyvässä vauhdissa kevätlukukauden kanssa, joten ajattelin pitkästä aikaa kertoa vähän kuulumisia. Tällä hetkellä käyn MED8 semesteriä eli neljännen lukuvuoden kevättä. Sisällöltään tämä lukukausi on hyvin vaihteleva ja opiskelemme muun muassa ihotauteja, veritauteja, munuaissairauksia ja urologiaa, endokrinologiaa (elimistön hormonien toimintaa) ja pienkirurgiaa (plastiikkakirurgiaa ja traumatologiaa). Tämä on siitä erityinen lukukausi, koska opetus on jaettu kahteen osaan. Ensimmäiset 8 viikkoa käymme luennoilla ja sairaalalla klinikassa tutustumassa potilaisiin. Näiden 8 viikon jälkeen meillä on kirjallinen viiden tunnin tentti. Loput kevätlukukaudesta koostuu ainoastaan harjoittelusta, joka kestää myös 8 viikkoa ja päättyy suulliseen tenttiin kesäkuussa. Kurssin lopullinen arvosana muodostuu kirjallisesta ja suullisesta tentistä. 

Kirjalliseen MED8 tenttiin lukeminen jäi itselläni hieman vajaaksi, kun jouduin uusimaan edellisen MED7 tentin ja uusinta osui helmikuun alkuun. Harmitti kovasti, että jouduin uudestaan tekemään kokeen kahteen kertaan. Viimeksi sama tapahtui viime kesänä, kun jouduin tekemään myös MED6 tentin kahteen otteeseen. Toivottavasti tällä kertaa MED8 menisi ykkösellä läpi. Lukemista on vain niin valtavasti ja tuntuu usein siltä, että on melkein mahdotonta ehtiä kertaamaan kaikkea tenttiä varten. Lisäksi, käytin tuosta 8 viikosta kaksi viikkoa ensin MED7 tenttiin valmistautuessa, joten aikaa MED8 tentille jäi enää vain 6 viikkoa. Mutta pidetään peukkuja, että tentti menisi tällä kertaa nappiin heti ensimmäisellä kerralla!


Frankin ja Alvinin kans talvilomailemassa Vossissa. 


Tammikuu on usein varattu valinnaisille opinnoille. Onnistuin tekemään yhden psykologian kurssin jo syksyllä, jolla pystyin kattamaan tämän vuoden valinnaiset opinnot. Tämän seurauksena minulla oli koko tammikuu vapaata. Päätimme Frankin kanssa tehdä burdjettimatkan aurinkoon eli päädyimme 10 päiväksi Gran Kanarialle, jossa en ollutkaan aikaisemmin vieraillut. Ohessa pari kuvaa meidän reissulta. Piristää kummasti fiilistä, kun viettää muutaman päivän auringossa.  🌞




Vain ulkomailta saa näin ihania jädeannoksia 


Seuraavaan olen koonnut kuvia opiskeluista vähän sieltä täältä pitkin kevättä. Oma opiskelutaktiikkani on, että käyn yleensä luennoilla kuuntelemassa ja sitten opiskelen asiat uudestaan ajatuksen kanssa kotona tai kirjastossa. Useimmiten käyn itsekseni läpi luentodiat ja lisäksi googlailen tai keskustelen kavereiden kanssa niistä teemoista, jotka jäivät vähän epäselväksi. Joskus, jos en ollenkaan saa juonesta kiinni, niin saatan lukea myös kirjoja, mutta usein kirjoissa aiheet käsitellään niin kattavasti, että aika ei yksinkertaisesti riitä lukemaan kaikkea. Monesti luentodioissa on tarpeeksi tietoa ja kahlattavaa.

Ihannetilanteessa olisin aina opiskellut aiheet itsenäisesti ennen luentoja, jolloin luennon voisi käyttää tavallaan kertaamiseen. Mutta kovin usein en näin ehdi toimia. Ja siis lähes joka päivä käytän muutaman tunnin tavallisten luentojen ohella asioiden kertaamiseen. Luettavaa on vain todella paljon!


Tässä esimerkki meidän munuaispatologian kurssin luentoslideistä


Tässä seikkaillaan veritautien eli hematologian maailmassa. Otin kuvan mikroskoopin kautta. Potilaalla, jolta verinäyte on otettu, on krooninen lymfaattinen leukemia. Himmeämmät, pienemmät
 solut ovat punasoluja ja suuremmat, lilat solut ovat B-lymfosyyttejä (valkosoluja). Tavallisessa verenkuvassa potilaalla näkyy sopivissa määrin erilaisia soluja (eri valkosoluilla on eri tehtäviä), joten on usein hyvin huolestuttavaa jos potilaan verenkuva on näin yksipuolinen. Lisäksi tässä näkyvät valkosolut ovat erikoisen muotoisia. Terveet valkosolut näyttävät pyöreiltä soluilta, eikä neliöiltä kuten tässä. 

Tällä lukukaudella olemme päässeet tutustumaan pienkirurgiaan ja olemme opetelleet tikkaamaan. Ohessa kuva meidän tikkausharjotteluista, jota tosiaan teimme siansorkilla. Olen piirtänyt sorkkaan luomen, jonka sitten poistimme ja lopuksi tikkasimme haavan, joka luomenpoistosta aiheutui. 




Alla olevan kuvan halusin julkaista sen takia, koska se kuvaa hyvin millaiselta lääkisopiskelijan arki näyttää, kun tentti lähenee. Syöminen tapahtuu usein lukemisen lomassa ja itse ruoanlaittoon ei halua käyttää liikaa aikaa. Lisäksi tarvitaan kahvia (mielellään muumikupista) ja kalenteri, jotka ilman en tulisi mitenkään toimeen. 





Lääkiksessä on tosi paljon asioita ja yksityiskohtia, jotka tulee muistaa ulkoa. Tätä varten laadin usein listoja, johon olen kerännyt knoppitietoja. Tällaisia minilistoja voi hyvin käyttää myös kertaamiseen bussissa tai vaikka kavereiden kanssa. Juuri tälle kyseiselle paperille olen kerännyt verikokeiden viitearvoja. Usein näitä ei tarvitse muistaa ulkoa kokonaan, mutta helpottaa kummasti kun muistaa edes, että missä suuruusluokassa liikutaan. Myös se on hyvä tietää, että milloin aletaan liikkua vaarallisilla vesillä, esimerkiksi liian korkea kalium pitoisuus voi johtaa sydänkohtaukseen. 






Lukemisen ohella on kiva käydä vähän tuulettamassa ajatuksia ja kroppaa lenkillä Alvinin ja Frankin kanssa. Norjassa on niin paljon kauniita maisemia!





Muutama viikko taaksepäin teimme retken Frankin ja Alvinin kanssa Ullensvang hotellille. Heillä oli tarjolla "Burger og Bad"-paketti, johon kuului nimensä mukaisesti hampurilainen ja kylpylävieraily, joten pitihän sitä käydä testaamassa. Oikeasti meidän teki mieli päästä kunnon saunaan! Alla vielä muutama kuva meidän retkeltä. 






Hotelli Ullensvang





Vietämme usein viikonloppuja Frankin mökillä, Fusassa. Kuten ehkä jo mainitsin, niin tänne ajaa vain noin tunnin Bergenistä. Varsinkin kesää kohden pyrimme olemaan enemmän täällä meren äärellä. Alvinkin nauttii kun pääsee vähän vapaammin liikkumaan, eikä tarvitse niin paljon vahtia naapuruston muita koiria. 

Säät ovat muuttuneet hiljalleen lämpimämmiksi, joten istutimme viikko sitten mansikoita. Katsotaan, saadaanko kesällä marjoja vai miten meidän istutusyrityksen käy. Alla olevasta kuvasta näkyy vähän meidän mökkitunnelmia. Vasemmalla on naust eli venevaja, jonka Frank rakensi muutama vuosi sitten. Naustetin yläkerrassa mahtuu tarvittaessa nukkumaan. 


Mansikat istutettu kesää varten


Tontilla on tällä hetkellä vanha punainen mökki, jossa ei valitettavasti voi enää nukkua. Haaveilemme uudesta mökistä ja katsotaan, milloin sen rakentaminen alkaa. Tällä hetkellä keskitymme kuitenkin tärkeämmän kohteen, eli saunan, rakentamiseen! Saunan paikalla oli aikaisemmin pieni punainen varastorakennus ja koska se oli lähes romahtamispisteessä, niin saimme idean, että korvaamme kopperon hieman isommalla kopperolla, johon rakennamme myös saunan. Tällä hetkellä sauna on ulkopuolelta täysin valmis, mutta sisällä pitää vielä tehdä aika paljon hommia. Saunan lisäksi rakennukseen tulee pienet suihku- ja pukeutumistilat. Oikean puoleiseen päätyyn tulee pieni varasto. 





Vähän ollaan vielä vaiheessa. Mutta maisemasta tulee tosi hieno!



Ostimme Harvian kiukaan Suomesta, mutta sitä ei saanutkaan ottaa mukaan lennolle. Tällä hetkellä selvittelen, että saisiko sen lähetettyä rahtina tai sitten mahdollisesti ottaa kesällä mukaan, kun tulemme käymään taas autolla. 
 

Loppuun halusin vielä laittaa muutaman kuvan meidän pääsiäistunnelmista. Puutarhapuuhastelun lisäksi kävimme hiihtämässä. Täälta Fusasta löytyy kiva valaistu latu, jota hiihdämme talvisin paljonkin. Alvinista on kuoriutunut tänä talvena aivan kelpo hiihtokoira! Hän nauttii, kun pääsee kunnolla juoksemaan. 




Kippis keväälle!


Tässä meidän kuulumisia tältä erää! Seuraavat 8 viikkoa tulen viettämään sairaalalla harjoittelussa, katsotaan jos harjoittelun jälkeen ehdin kirjoittamaan vähän ajatuksia harjoittelujaksosta. Hurjaa, miten aika on kulunut nopeasti, jo lähes neljä vuotta lääketieteellistä takana. Ja enää kaksi edessä!
 
Aurinkoista kevättä kaikille lukijoille! <3



Kommentit

  1. Hei! Ja minunkin puolestani kiitos mielenkiintoisesta blogista. Oma taustani on hieman samanlainen eli aikaisempi yliopistotutkinto löytyy ja lääketiede on alkanut kiinnostamaan vasta hieman myöhemmin. Lukiossa en osoittanut suurta mielenkiintoa luonnontieteitä kohtaan, mutta nyt luonto ja luonnontieteet ovat parasta mitä tiedän! Olen käynyt Norjassa useaan otteeseen ja Skotlannin ohella se on tähän mennessä ainoa maa, joka tuntuu jotenkin "suomalaiselta". Yhtä kaikki olen selvitellyt mahdollisuuksia opiskella lääketiedettä ulkomailla, ja Norja kiinnostaisi kovasti. Minulla ei ole Ig-tiliä, mutta puolisoni tilin kautta olen tutustunut Normeditarin luomiin hakuohjeisiin jo vuosi sitten. Haluaisin niihin liittyen varmistaa muutaman asian. Ymmärrän ylioppilastutkintoon ja päättötodistukseen liittyvän laskukaavan ja osaan sen avulla laskea pisteet, mutta muistanko oikein, että niiden lisäksi saan kieli- ja tiedepisteitä 4 (minun pitäisi saada täydet niiden osalta), korkeakoulupisteitä 2 (koko ylempi korkeakoulututkinto suoritettuna) ja ikäpisteitä 8 - eli yhteensä siis 14 pistettä yo-todistuksen ja päättötodistuksen lisäksi? Eikös ne vain lisätä todistuspisteiden eli kaavalla laskettujen ylioppilastutkinto- ja päättötodistuspisteiden päälle? Tutkin näitä Samordna opptak -sivustolta Googlen kääntäjän avulla, mutta mielelläni varmistan asian vielä joltain, joka on itse läpikäynyt prosessin ja pystyy tämän varmistamaan! Kokeilin tätä myös Normeditarin luomalla excel-pohjalla, mutta en saanut sitä toimimaan (ehkä se johtui Macistani, en tiedä). Samoin Samordna opptak -sivustolla keskiarvon muuttaminen norjalaiseksi oli hieman muuttunut, eli vuosi sitten esimerkiksi yhdeksikön keskiarvosta sai Normidetarin taulukon mukaan 5,20 norjalaiseksi kertoimeksi, kun nyt siitä saisi Samordna opptakin mukaan 4,83...vaihteleeko tämä vuosittain, osaatko sanoa? Ja sellainen varmistus vielä loppuun, että sekä yo-tutkinnon että päättötodistuksen arvosanojen korottaminen oli sallittua eli mahdolliset uudet, parantuneet arvosanat huomioidaan hakiessa?

    Kiitos avusta ja kaikkea hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva että oot löytänyt mun blogin ja mun kaverin Alexandran pitämän Normeditarin pariin! Täytyy nyt ekaks sanoa, että siitä mun hakemisesta on jo 4 vuotta, että ihan tuoreena nää hakuasiat ei mun mielessä enää ole. Mut mitä tuossa vähän vilkaisin eli språk- og realfagspoeng niin yhteensä voi saada ainoastaan 4 pistettä. Lisäksi on määritelty et kun haet lukemaan lääketiedettä, niin "Du må dokumentere Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2." Mitä nää kaikki sisältää, niin löysit varmaan sieltä Samordna opptakista kun meet kattoo sieltä Finland alta (ohjeet ulkomailta hakeville). Ite en käyttänyt noita kielipisteitä, niitä tosiaan voi saada 1,5 pisteen verran, mutta niitä ei saa Englannista tai muista skandinaavisista kielistä, eikä myöskään yliopistosta. Eli jos oot lukenut saksaa tai ranskaa tai espanjaa tms lukiossa niin siitähän noita ilmeisesti vois saada. Suosittelen laittamaan sinne Samordnaan viestiä ja kysymään tarkennusta tähän. Mut siis sanon vielä uudestaan, että sen lisäks pitää olla vähintään noi pakolliset matikasta, fysiikasta ja kemiasta. Ja tosiaan, noi 4 + 10 ekstra pisteet lasketaan sitten päättötodistuksen ja ylppäritodistuksen päälle! Eli sen osalta sun logiikka meni ihan oikein. :)

      Niin kuin tuossa alussa mainitsin, että tää hakeminen on vähän muuttunut muutaman vuoden takaa ja pisteytys on samalla muuttunut. Enää ei esim. hyväksytä korotuksia! Mutta jos sulla jotain puuttuu ja suoritat sen esim aikuislukiossa niin ne hyväksytään. Tänne ei valitettavasti pääse enää niin helpolla kuin vielä pari vuotta sitten. Toivottavasti sun pisteet kuitenkin riittäis, norjassa on ihanaa opiskella!

      Toivottavasti näistä nopeista ohjeista oli jotain hyötyä, laita vaan viestiä jos joku jäi vielä epäselväksi. Tsemppiä hakuun! <3

      Poista

Lähetä kommentti